2017. augusztus 26. szombat 20:46

Szigorodnak az előírások

Nem permetezhetik a parlagon hagyott területeket a zöldítést igénylők
Magyar Idők
 
Megváltozott feltételek mellett igényelhetik jövőre az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatok után járó összeget a gazdálkodók. Ráadásul a gyomos területek gazdái is szigorúbb szankciókra számíthatnak.
 

Több ponton is változhatnak jövőre a szántóföldi növénytermesztés támogatására vonatkozó brüsszeli elvárások. Bár a legtöbben attól tartottak, hogy az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatok (zöldítés) körében az Európai Bizottság a mostaninál is magasabb szintre emeli az ökológiai célterületek arányát a támogatott földterületeken belül, a brüsszeli bürokrácia végül be­látta, hogy az intézkedés a jelenlegi érték mellett is eléri a kitűzött környezetvédelmi célt. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatása szerint a zöldítés feltételrendszerében ugyanakkor így is jelentős szigorításra számíthatnak a gazdálkodók.

Az elmúlt hónapokban az Európai Unió döntéshozói elfogadták a bizottság azon javaslatát, miszerint az ökológiai célra kijelölt területeken tilos a növényvédő szerek használata. Így 2018-tól a parlagon hagyott vagy nitrogénmeg­kötő növényekkel bevetett területeken, az ökológiai jelentőségű másodvetések területén, valamint az erdőszélek mentén fekvő határsávok esetén is tilos lesz növényvédő szert alkalmazni. A NAK várakozásai szerint a szigorítás nyomán csökkenhet a kijelölt területek aránya az országban. A gazdálkodói lehetőségek azzal is tovább szűkülnek, hogy 2018-tól eggyel kevesebb elemmel teljesíthetik a zöldítési kötelezettséget a gazdálkodók, a vizesárok ugyanis lekerül az elismerhető elemek listájáról.

Fotó: MTI/Honéczy Barnabás

A támogatásokat is megvonhatják azoktól, akik elhanyagolják a földjeiket

A termelőknek kedvező változás ugyanakkor, hogy a jövőben a 0,25 hektárt el nem érő területek is elismertethetők parlagként, másodvetésként, nitrogénmegkötő ültetvényként és egyéb, táblaszintű zöldítési elemként. A szóban forgó, úgynevezett zöldítési támogatást az elmúlt évben több mint 130 ezer gazdálkodó igényelte, a Magyar Államkincstár pedig mintegy 113 mil­liárd forintot fizetett ki ezen a jog­címen az érintetteknek.

A támogatásban részesülő gazdáknak ugyanakkor az eddiginél is nagyobb figyelmet kell szentelniük a gyommentesítésnek. Akik nem tesznek eleget a kötelezettségnek, a korábbinál is szigorúbb büntetésre számíthatnak. Bár a jogszabályok szerint a rendezetlen területek tulajdonosai eddig is elestek a támogatástól, azonban a kamara szerint ezt a szabályt az elmúlt években nem minden esetben sikerült érvényesítenie a hatóságnak.

A hazai jogalkotó ezért szigorított az előírásokon, így már nemcsak az érintett parcella, hanem a teljes tábla után járó összeget veszíthetik el a gyomos földeket használó gazdák.

Felhőkép

Magyarország animált felhőképe

 

 

Bejelentkezés

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
4 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.